Een koe is een koe

Koe-Dick-bruna

 

Mensen vragen mij vaak, waar de naam AnderhalfA4 vandaan komt. Dat zal ik je vertellen. Toen ik, jaren geleden, met mijn werk als adviseur begon deed ik een opdracht bij een grote zorginstelling voor zo’n 3000 cliënten en evenzoveel medewerkers. Ik merkte dat kwaliteitsmanagement geassocieerd werd met veel papier en dikke handboeken. En daar werd niemand blij van, ik ook niet. Ik was er dan ook trots op dat ik het voor elkaar kreeg om alle werkprocessen op niet meer dan anderhalfA4 te krijgen. Dat was overigens niet gemakkelijk. Het was vechten tegen de neiging van managers en beleidsmedewerkers om te willen beheersen en vast te willen leggen, ook al had dat geen meerwaarde voor de werkvloer.

Een man die alles weet over het belang van de essentie, is Dick Bruna. Wie Dick Bruna kent, kent Nijntje. Nijntje is waarschijnlijk zijn meest bekende karakter.

Nijntje is in 1955 geboren en nog steeds populair. Maar …… waarom is Nijntje nu zo’n succes? Is het zijn kleurgebruik? Het leuke kleine formaat van de boekjes?

Het meest bijzondere van het werk van Bruna is toch de techniek van het weglaten, de helderheid, de duidelijkheid van datgene wat hij met zijn tekening wil zeggen. Bruna verliest zich niet in details, maar beeldt in zijn tekeningen alleen de essentie uit. Hij zet alleen die lijnen die bepalend zijn voor de herkenning van het totale beeld. Zijn koe is voor alle kinderen op de wereld een koe en geen paard. Zijn huis ziet iedereen als een huis.

Helder en duidelijk zijn lijkt eenvoudig maar dat is het niet, het is een vak apart. Het vraagt tijd en aandacht. Voor mij is essentie een belangrijk sleutelwoord. De kunst is om je telkens weer af te vragen: “Waar gaat het om” en “Wat is er nu echt nodig?” Nijntje is mijn voorbeeld, Dick Bruna is mijn held.

http://www.nijntje.nl